Składniki, które są potrzebne:
- 1 szklanka kefiru
- litr mleka
- 15 truskawek
Mleko najlepiej jeśli jest niepasteryzowane prosto od krowy ale można też wykorzystać 2%-towe ze sklepu.
Mleko trzeba zagotować, następnie wlewam je do szklanego dzbanka i zostawiam do ostygnięcia. Do przestudzonego mleka dodaję szklankę kefiru np. Robico, ale właściwie każdy inny również będzie w porządku. Całość mieszam i przykrywam talerzykiem po czym zostawiam w temperaturze pokojowej na co najmniej 12h.
Tak przyrządzony kefir można pić jako świetny dodatek do młodych ziemniaczków albo podawać go z sezonowymi owocami i ciemnym cukrem. Dzisiaj wrzuciłam truskawki i zmiksowałam blenderem. Doskonałe na kolację i w upalny wieczór.
Pamiętajmy aby 1 szklankę kefiru odłożyć do ponownego zakwaszenia mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz