piątek, 21 czerwca 2013

Kefir według przepisu siostry Ewy...


 Ula: Dzisiaj zrobiłam kefir według przepisu mojej siostry Ewy...Łatwo się go przygotowuje, jest zdrowy, pyszny i delikatny...

Składniki, które są potrzebne:
- 1 szklanka kefiru
-  litr mleka
- 15 truskawek

Mleko najlepiej jeśli jest niepasteryzowane prosto od krowy ale można też  wykorzystać 2%-towe ze sklepu.
Mleko trzeba zagotować, następnie wlewam  je do szklanego dzbanka i zostawiam do ostygnięcia. Do przestudzonego mleka dodaję szklankę kefiru np. Robico, ale właściwie każdy inny również będzie w porządku. Całość mieszam i przykrywam talerzykiem po czym zostawiam w temperaturze pokojowej  na co najmniej 12h.
Tak przyrządzony kefir można pić jako świetny dodatek do młodych ziemniaczków albo podawać go z sezonowymi owocami i ciemnym cukrem. Dzisiaj wrzuciłam truskawki i zmiksowałam blenderem. Doskonałe na kolację i w upalny wieczór.
Pamiętajmy aby 1 szklankę kefiru odłożyć do ponownego zakwaszenia mleka.




 


 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz