sobota, 31 sierpnia 2013

Ogórki kiszone, ogórki konserwowe…


Ula: Czas na ogórkowe przetwory,  które są dobre na każdą okazję i wcale nie muszą czekać do srogiej zimy. Mam dwie propozycje przepisów. Pierwsza na moje ulubione ogórki konserwowe, druga na tradycyjne ogórki kiszone.

Składniki:
10 kg ogórków
Zalewa do ogórków konserwowych:  szklanka octu  10%  na 4,5 szklanki wody
- 7 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 1 liść laurowy na słoik
- kwiat kopru
- gorczyca
- czosnek
- pieprz
Zalewa do ogórków kiszonych: 1 litr wody na 1 łyżkę soli
- chrzan
- czosnek
- liść  z wiśni

Krok 1
Kupiłam ogóreczki na targu. Wybrałam śremskie – biało zielone, ponieważ są kruche i chrupiące.
 Wypłukałam je kilka razy aby pozbyć się piachu...









 Krok 2
Przygotowałam słoiki



Krok 3
Poukładałam  ogórki w słoikach:
Do tych z octu wrzuciłam gorczycę (trochę w palce), kawałek czosnku, jeden liść laurowy, kwiat kopru
Do ogórków kwaszonych: kawałek chrzanu, liść z wiśni na jeden słoik, jeden ząbek czosnku, kwiat kopru



Krok 4
Do ogórków z octu  przygotowałam zalewę  - zagotowywałam wodę z octem, solą i cukrem następnie wrzątkiem zlałam ogórki.
Do ogórków kiszonych również przygotowałam zalewę – zagotowałam wodę z solą, ostudziłam i już letnią zalałam ogórki.



 




Krok 5
Ogórki konserwowe trzeba zawekować czyli gotować w garnku 1-2min, nie za długo aby się nie zmarszczyły.Potem  trzeba słoiki odwrócić do góry nogami,  żeby wieka porządnie się zassały.
Ogórki kwaszone należy tylko dobrze zakręcić i są gotowe!



Smacznego! ;-)



 

1 komentarz:

  1. Muszę wypróbować przepis i robić zapasy na zimę :)

    OdpowiedzUsuń