W naszej rodzinie to tradycja, więc przyszedł czas na mnie... Postanowiłam podzielić się zdobytą wiedzą na temat przygotowywania galaretek malinowo porzeczkowych oraz z czarnej porzeczki na długą i srogą zimę... Niech słodko i pysznie będzie nam wszystkim:)
Składniki:
-2 pudełka malin
-2,5 kg porzeczki czerwonej
-2,5 kg porzeczki czarnej
-cukier
Krok 1.
Zaopatrzyć się w owoce najlepiej ze źródła ekologicznego
Krok 2.
Myjemy owoce dokładnie i przekładamy do ganków
Krok 3.
Dusimy maliny z czerwoną porzeczką, a oddzielnie czarną porzeczkę króciutko, aby nie straciła koloru i cennych witamin. I tak do zagotowania...
Krok 4.
Owoce przecieramy przez sito drewnianym wałkiem
Krok 5.
Odmierzamy szklankę przecieru, szklankę cukru...
Krok 6.
Mieszamy oba składniki w garnku...
Krok 7.
Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając tak aby się nie przypaliło...
Krok 8.
Przelewamy do wyparzonych słoików - smacznego :-)
Pięknie i smacznie wyglądają słoiki z dżemikami :) Bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
Usuńpysznie to wygląda !
OdpowiedzUsuńBabciny smak :-)
Usuń