Potrzebne składniki:
- 30 kwiatostanów
- 1 kg cukru
- 1l wody
- 1łyżeczka kwasku cytrynowego
Najpierw zebraliśmy 30 dobrze rozwiniętych kwiatostanów w suchy i ciepły dzień. Najlepiej aby rosły z dala od ruchliwych ulic. Kwiaty dokładnie wypłukałam oczyszczając jej przede wszystkim z najróżniejszych żyjątek, potem delikatnie osuszyłam na durszlaku. Zagotowałam wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym, trochę przestudziłam i zalałam kwiaty. Tak przygotowany wywar należy pozostawić na 20 godzin po czym przecedzić. Następnie całość zagotowałam i przelałam do wcześniej przygotowanych słoiczków. Dobrze zakręcone wstawiłam do garnka z wodą i gotowałam ok.30min poddając syrop procesowi pasteryzacji.
Po wystygnięciu syrop jest już gotowy do spożycia. Należy go przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz